Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Яку воду краще пити?

11 Квітня 2024

Людина не може жити без чистої питної води, а згідно з останніми дослідженнями, від якості цього продукту залежить стан нашого здоров’я. Багато сучасних захворювань пов’язані з регулярним вживанням неякісної чи забрудненої води. Вона проходить крізь людський організм, як через фільтр, а всі шкідливі домішки залишаються в тканинах органів. Саме тому важливо обирати якісну чисту воду, особливо для дітей і людей похилого віку.

Чому треба пити якісну воду у достатній кількості

Людський організм на 70% складається з води, і для нормального функціонування її запаси треба регулярно поповнювати, щоб підтримувати водний баланс. Вода — незамінний учасник всіх важливих процесів, які проходять в організмі. Регулярно вживаючи її у достатній кількості, людина зменшує навантаження на серце, сприяє розрідженню крові, запобігає інфарктам. Крім того, споживання чистої води мінімізує ризики інфекційних хвороб, допомагає виводити шлаки з організму.

a-glass-of-water-macro-shot_53876-32235.jpg

Норма води на день для дорослої людини складає 40 мл на 1 кг маси тіла. Попри те, що певна кількість рідини надходить до організму разом з напоями та їжею, пити чисту воду також важливо. Рекомендується пити воду одразу, як тільки відчуєте спрагу, маленькими ковточками. Бажано, щоб вода для пиття була кімнатної температури. Не варто чекати, доки відчуття спраги посилиться, адже організм починає зневоднюватися, що спричиняє до значного фізичного навантаження та викликає стрес.

Типи та різновиди води для пиття

Яка вода найкраща для пиття? Оптимальним варіантом стане чиста вода, насичена необхідними мікроелементами. Не завжди можна визначити на око, наскільки чистою є вода. Для цього треба проводити лабораторні дослідження.

Чиста питна вода має бути позбавлена шкідливих домішок та відповідати встановленим стандартам якості. Зазвичай водозабір здійснюється з поверхневих джерел (річок, водосховищ, озер) або з підземних, наприклад, артезіанських свердловин. Видобута вода проходить багатоступеневу систему очищення та дезінфекції, після чого її характеристики відповідають стандартам чистої питної води.

Водопровідна вода

Вода з централізованих водопроводів хлорується, що дозволяє позбутися шкідливих мікроорганізмів (вірусів, бактерій тощо) та запобігти масовим захворюванням. Однак через хлорування у воду потрапляють хімічні сполуки, шкідливі для людського організму. До того ж у водопровідній воді може бути іржа та інші небезпечні домішки, які потрапляють у рідину під час проходження по трубах.

Вживати водопровідну воду можна лише після того, як вона відстоялась та прокип’ятилась. Проте необхідно пам’ятати, що під час кип’ятіння з води видаляються не лише шкідливі, але й корисні речовини, через що її цінність для організму зменшується. Кращою альтернативою кип’ятінню вважається фільтрація, яка видаляє з води шкідливі речовини, але зберігає корисні.

close-up-on-hygienic-hand-washing_23-2149218198.jpg.jpg

Кип'ячена вода

Вода, що піддавалась кип’ятінню, має свої переваги та недоліки. В ній більше нема хвороботворних мікробів та шкідливих органічних сполук, таких як нафтопродукти, проте під час кип’ятіння руйнуються й цінні мінеральні речовини (наприклад, магній та кальцій випадають в осад, що залишається на стінках та дні чайника).

Хлор, який часто буває присутній у водопровідній воді, вступає в реакцію під час кипіння, внаслідок чого можуть утворюватися небезпечні сполуки. З огляду на все вищесказане, кип’ячену воду можна вживати, лише якщо нема іншого вибору, але не варто це робити регулярно.

Мінеральна вода

Вода, що видобувається з водоносних шарів ґрунту, називається мінеральною, оскільки містить відповідні домішки, гази тощо. Мінеральна вода з підземних джерел захищена від забрудників та має корисний для людини хімічний склад. Залежно від вмісту та концентрації мінералів, така вода може бути столовою або лікувальною. Видобуту мінеральну воду розливають у пляшки для подальшого продажу, за потреби попередньо газуючи.

Артезіанська вода

Найкращими для пиття є води з артезіанських свердловин. Вони сформувались мільйони років тому і залягають між водостійкими шарами порід у товщі землі. Оскільки артезіанські води сформувались дуже давно, то й не зазнали впливу техногенних факторів та поганої екології. Зазвичай артезіанські басейни залягають на глибині від сорока метрів до одного кілометра, а їх джерело живлення може знаходитись дуже далеко — за сотні кілометрів.

В процесі видобування артезіанської води люди пробурюють свердловини та постійно стежать за їх станом, щоб виключити забруднення басейну. До складу артезіанської води входить велика кількість солей та мінералів у високій концентрації. Щоб знизити надмірну концентрацію речовин, видобуту воду додатково очищують.

woman-holding-a-glass-of-water-while-looking-out-of-the-window-back-of-silhouette-woman_231208-6824.jpg

В місцевостях, де відсутні великі поверхневі водойми, для централізованого водопостачання може використовуватись вода з артезіанських свердловин, попередньо очищена. Вона доволі приємна на смак та чудово підходить для повсякденного споживання у свіжому вигляді, а також для приготування напоїв та різних страв. Щоправда, під час кип’ятіння в чайнику з’являється наліт, оскільки в артезіанській воді багато солей та мінералів.

Очищену артезіанську воду можна вживати без жодних обмежень протягом тривалого часу.

Джерельна вода

Вода з підземних джерел, яку можна набрати в міських бюветах, також має свої особливості. Якщо підземне джерело розташоване далеко від забрудників, вода в ньому буде чистою, смачною та дуже корисною. Але частіше за все, джерельна вода таки містить шкідливі домішки.

Щоб джерело залишалось чистим, воно має знаходитись на значному віддаленні від промислових підприємств, ферм, полів сільськогосподарського призначення, поховань тощо. Насправді такі місця зараз — рідкість, у всякому разі ті, що знаходяться в зоні людських поселень.

Правда в тому, що промислові, сільськогосподарські та інші забруднення з кожним роком погіршують екологію, через що знижується якість води не лише в поверхневих, але і в підземних джерелах. Тому джерельну воду теж варто очищувати перед вживанням.

Фільтрована вода

Найкраща вода для пиття — не кип'ячена, оскільки в ній зберігаються цінні мінерали та мікроелементи. Вона ефективно тамує спрагу, підтримує мінеральний баланс в організмі та покращує метаболізм. Проте у багатьох видах свіжої води містяться шкідливі мікроорганізми, важкі метали та інші небезпечні речовини. Щоб очистити таку воду, зберігши її корисні властивості, можна використовувати спеціальні фільтри.

До популярних сучасних фільтрів відносять адсорбційні — такі, що очищують воду активованим вугіллям чи іншими сорбентами. Фільтр у вигляді глечика складається з двох частин та картриджа із сорбентом, через який проходить вода. Це зручні та ефективні пристрої, які недорого коштують та прості в користуванні. Завдяки компактним розмірам такі «глечики» навіть можна брати з собою в поїздки. Проте, щоб підтримувати високу якість фільтрації води, сам фільтр потрібно часто міняти. Ресурсу одного такого картриджа вистачає приблизно на 200–300 літрів води.

Яку воду треба пити різним групам людей?

Споживання чистої якісної води актуальне для всіх, але особливо для дітей та людей похилого віку.

Діти та підлітки

woman-s-hand-pouring-water-in-glass-for-her-happy-daughter_23-2147878212.jpg

Яку воду краще пити дітям? Педіатри часто рекомендують давати дітям кип’ячену воду, але це стосується лише водопровідної, джерельної та колодязної води. Кип’ятіння позбавляє воду від хвороботворних мікробів, але також призводить до випадання солей, які заподіюють шкоду дитячому організму. Кип’ячену воду можна давати малюкам лише за обставин, коли нема можливості встановити фільтр або придбати спеціальну якісну бутельовану воду.

Дитяча вода з бутлів або пляшок очищується за допомогою зворотного осмосу, мінералізується або ж видобувається з надійних артезіанських свердловин. Відомі виробники дитячої води суворо стежать за контролем якості та підтримують стерильність. Таку воду можна спокійно давати дитині без кип’ятіння.

Фільтровану воду можна отримати за допомогою побутового фільтра зворотного осмосу. Якщо вам не подобається якість водопровідної води й нема можливості постійно купувати чисту бутельовану, можна придбати спеціальний мембранний фільтр для очищення. Такий пристрій видаляє до 99,8% шкідливих домішок, включаючи хвороботворні бактерії та віруси, важкі метали, нітрати та інші небезпечні речовини. Додатково після очищення можна проводити мінералізацію води. Діти можуть пити її без кип’ятіння.

Серед переваг фільтрації:

  • чиста вода завжди буде у доступі — не треба йти в магазин за бутельованою з дитиною на руках;
  • фільтрована вода завжди має передбачувану стабільну якість;
  • таку воду не треба кип’ятити.
  • Дорослі

    crystal-clear-water-with-ice_144627-16288.jpg

    Дуже важливо забезпечувати дітей чистою якісною водою, проте й своїм здоров’ям нехтувати не варто. Дорослі мають споживати воду, яка відповідає наступним умовам:

  • не місить шкідливих домішок, хвороботворних мікробів, важких металів;
  • видобувається з артезіанської свердловини або підземних джерел;
  • не має штучних добавок;
  • не кип’ятиться (особливо повторно);
  • не піддається глибокому очищенню.
  • Оптимальним варіантом для всієї сім’ї стане артезіанська вода бутельована. Вона піддається щадному очищенню, зберігаючи корисний хімічний склад.

    Люди похилого віку

    З віком людині треба вживати дедалі більше води, тому зневоднення літні люди переносять гірше, ніж молоді. Крім того, варто враховувати особливості функціонування нирок у літніх людей, через що бажання пити воду у них виникає рідше.

    Оскільки водопровідна вода містить шкідливі домішки, людям похилого віку вживати її однозначно не варто. Хвороботворні мікроби, діоксини, солі металів та інші небезпечні речовини можуть шкодити організму ще більше, ніж зневоднення. Оптимальним варіантом для пиття та кулінарних процесів стане очищена вода — фільтрована чи бутельована.

    Критерії вибору питної води

    Обираючи бутельовану воду для пиття та приготування страв, звертайте увагу на наступні моменти:

    1. Уважно вивчайте етикетку. На ній має бути вказаний хімічний склад води, місце її видобування, інформація про виробника, номер партії, дата виготовлення. Крім того, звертайте увагу на чіткість друку, відсутність помилок, надійність прикріплення етикетки.

    2. Обирайте правильно упаковану воду. Найкраще вода зберігає свої корисні властивості у скляній тарі. Проте найчастіше бутельована вода пропонується у полікарбонатних ємностях — вони доволі безпечні, хімічно стійкі, призначені для багаторазового використання. Варто зважати, що тара з неякісного пластику може псувати воду, оскільки виділятиме шкідливі речовини, особливо при нагріванні до високих температур. Крім того, необхідно впевнитись, що кришка бутля й сама упаковка не мають механічних пошкоджень.

    3. Зважайте на терміни придатності та умови зберігання. Інформація про терміни придатності має бути зазначена на етикетці. Щоб вода якнайдовше зберігала свої властивості, необхідно додержуватись рекомендованих умов зберігання.

    crop-woman-opening-water-bottle_23-2147765084.jpg

    Висновок

    Проблема вживання чистої питної води актуальна в усьому світі, в тому числі й в Україні. Завдяки сучасним технологіям фільтрації воду можна ефективно очищувати, підвищуючи рівень її якості та безпеки. Водопровідну воду можна фільтрувати в домашніх умовах, використовуючи відповідні пристрої, або ж замовляти готову очищену воду в бутлях. Пам’ятайте, що від достатнього вживання чистої питної води залежить ваше здоров’я, бадьорість та працездатність, тому обирайте якісний продукт і додержуйтесь рекомендованих норм пиття!