Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Що впливає на запах і смак води?

11 Квітня 2024

Чи має вода смак? Хоча описати його досить складно, все ж таки він існує. Інакше чому ми із задоволенням п’ємо воду з одних джерел і практично не переносимо з інших? Давайте розглянемо, що впливає на такі важливі характеристики води, як смак і запах, та як можна позбутися небажаних присмаків і ароматів.

healthy-girl-holding-glass-of-water_23-2148113489.jpg

Від чого залежить смак та запах води

Перш за все, ці характеристики залежать від домішок, які мають різну природу і тому неоднакові у різних джерелах води. Але існують також інші причини, чому вода може змінювати смак та аромат.

Геологічний склад та стан екології

Склад ґрунту й гірських порід, через які протікає вода, впливає на мінеральні домішки, які своєю чергою спричиняють певний колір та смак. Наприклад, проходячи крізь вапняні шари, вода підвищує вміст магнію та кальцію, стає більш жорсткою та отримує специфічний присмак. Якщо в гірській породі чи ґрунті багато марганцю та заліза, вода набуває червонуватого відтінку.

Органічні складові

У воду часто потрапляють органічні речовини, які утворились після відмирання та розкладання рослин. Внаслідок цього вона набуває жовтуватого кольору та дещо затхлого запаху. Водорості, а також бактерії та мікроорганізми, які містяться у воді, значною мірою впливають на її смак, запах та колір.

Вплив діяльності людини

Смакові якості, забарвлення та запах води можуть змінювати сільськогосподарські та промислові стоки. Вони забруднюють природні та штучні водні джерела пестицидами, хімікатами, важкими металами. Так, інтенсивне використання мінеральних добрив підвищує вміст нітратів у воді, що призводить до появи солонуватого присмаку та погіршує споживчі якості, адже становить небезпеку для здоров’я.

Наслідки дезінфекції

Щоб очистити воду від шкідливих мікробів, її дезінфікують за допомогою хлору. Проте, коли хлор вступає у взаємодію із органічними речовинами, які містяться у воді, утворюються побічні продукти хімічної реакції. Вони надають воді небажаних смакових властивостей та різкого запаху, а крім того, створюють потенційну загрозу людському здоров’ю.

water-in-glass-with-water-splash_155003-483.jpg

Штучні забруднювачі

У воду можуть потрапляти такі сучасні забруднювачі, як медичні препарати, гігієнічні засоби, мікропластик тощо. Вони змінюють склад води, також впливаючи на її смак, запах та колір. Можуть становити загрозу при довгостроковому вживанні. Варто враховувати, що ступінь ризику завжди пов’язаний із рівнем концентрації забруднювача у воді.

Підготовка води

Водопідготовкою називають спеціальні процеси, які покращують смакові якості, запах та колір питної води за рахунок видалення певних органічних речовин та хімічних сполук. До таких методів відносять фільтрацію, відстоювання, коагуляцію, адсорбцію активованого вугілля тощо.

Якими бувають запахи та як їх усунути

Вчені виділяють з десяток найпоширеніших запахів води. Вони утворюються та проявляються з тією чи іншою силою через наступні чинники:

  • хімічні та органічні речовини, які містяться у воді;
  • ступінь концентрації речовин;
  • показник кислотності води;
  • температура рідини.
  • Вода з відкритих природних та штучних водойм часто має затхлий земляний запах, а також може тхнути гниллю чи рибою. Такі запахи спричинені органічними речовинами, які містяться у воді, особливо у періоди «цвітіння» водойми. Для нейтралізації використовують адсорбент — активоване вугілля. Щоб зробити воду питною, її пропускають через багатоступеневу очисну систему з мембранним фільтром зворотного осмосу.

    Якщо у воді міститься сірководень або сульфурні бактерії, які його виробляють, вона набуває неприємного запаху тухлих яєць. Часто подібні аромати супроводжують підземні води. Для нейтралізації використовують фільтри із зеленим марганцевим піском або активованим вугіллям. Також сульфурні бактерії можна знищити за допомогою хлорування.

    waterjet_1160-139 (1).jpg

    Крім того, вода може пахнути хімікатами, якщо у водопровід або аквіфер попадають стічні води. Для нейтралізації застосовують фільтри з активованим вугіллям.

    Якими бувають присмаки та як їх позбутись

    Як було зазначено вище, на смак води впливають речовини, які в ній розчиняються. Існує чотири види основних смаків: кислий, солодкий, гіркий, солоний. Всі інші додаткові смаки по суті є присмаками. Частіше за все з води треба видалити металевий присмак, солонуватий або лужний.

    Солоного смаку вода набуває відповідно до збільшення рівня концентрації солі. Для знесолення можна застосовувати деіонізацію або побутовий зворотний осмос. Зазвичай ці методи дозволяють підготувати воду до пиття. Щоб приготувати повністю дистильовану воду, здійснюють повне знесолення за допомогою дистиляторів.

    Коли у складі води міститься багато заліза, у неї з’являється впізнаваний присмак металу. Щоб видалити його, застосовують методи знезалізнення. Крім того, таку воду пом’якшують за допомогою спеціальних картриджів.

    Лужний присмак спричиняють луги, розчинені у воді у високій концентрації. Нейтралізувати його допомагає метод деіонізації. Він полягає у заміні всіх катіонів на іони водню. В побуті позбутись зайвих лугів допомагає система зворотного осмосу.

    Хімічний склад

    Хімічний склад води зумовлюють речовини, які потрапляють у неї природним чином (наприклад, з гірських порід) або додаються внаслідок обробки. До хімічних показників належать жорсткість води, мінералізація, рівень кислотності, вміст різних хімічних речовин та сполук (міді, сульфатів, заліза тощо).

    side-view-young-girl-holding-glass-of-water_23-2150136610.jpg

    На жорсткість води впливає вміст у ній солей магнію та кальцію. Якщо рівень їх концентрації дуже високий, вода набуває гіркуватого присмаку. Водневий показник, який відхиляється від норми, свідчить про наявність забруднень стічними водами — кислотними чи лужними.

    Природні та техногенні чинники впливають на концентрацію у воді хлоридів та сульфатів. Якщо в ній забагато сульфатів, з’являється гіркуватий присмак, якщо хлоридів — солонуватий.

    Висновок

    Як бачимо, смакові якості, запах та колір води залежать від різних факторів — як природних, так і антропогенних або техногенних. Проте в будь-якому разі оптимальним варіантом для пиття буде очищена прозора вода без запаху, яка забезпечує потреби організму, не заподіюючи шкоди здоров’ю.

    Сучасні технології дозволяють очищувати майже будь-яку воду, даючи змогу людям вживати чистий, смачний та корисний продукт, який відповідає високим стандартам якості. Коли ви обираєте очищену воду, то робите важливий внесок не лише у власне здоров’я, але й допомагаєте зберігати довкілля!