Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Мигдальне молоко: корисні властивості та позитивний вплив на організм

7 Березня 2024

Мигдальне молоко — це рослинний напій, який виготовляють із необсмажених ядер мигдалю. Він містить багато вітамінів та цінних мікроелементів, а на колір та смак майже не відрізняється від мигдальних горіхів. Цей напій часто обирають вегетаріанці, а також люди з індивідуальною непереносимістю лактози.

top-view-organic-milk-and-almonds-with-copy-space_23-2148610542 (1).jpg

Давайте більш детально розглянемо мигдальне молоко: користь, склад та особливості, а також протипоказання.

Що таке мигдальне молоко?

Для приготування мигдалевого молока використовують ядра мигдалю та звичайну чисту воду. Горіхи замочують у воді на 8 годин, після чого ретельно перебивають блендером. Важлива перевага такого продукту — можливість зберігання без холодильника. Мигдалеве молоко винайшли ще в середні віки й відтоді воно стало незмінною складовою раціону.

Готове горіхове молоко, яке нині продається в магазинах, теж не обов’язково зберігати в холодильнику. Його смак, аромат і консистенція при зберіганні за кімнатної температури не змінюються.

Мигдалеве молоко нескладно приготувати в домашніх умовах, але його смак буде виражений трохи слабше. Щоб зробити смакові якості більш яскравими, у напій з мигдального молока можна додати мед чи корицю. Це чудовий варіант не лише для вегетаріанського раціону, але й для вживання у період посту.

Мигдалеве молоко можна додавати в різні напої та страви, наприклад коктейлі, капучино, лате та інші. Для вегетаріанців це вдала заміна коров’ячого молока, тим паче, що його можна приготувати в домашніх умовах, зберігаючи всі корисні властивості мигдалю.

Склад мигдалевого молока

У молоці з мигдалю немає лактози й холестерину, проте містяться вітаміни групи E, A, B, D, а також цінні мінеральні елементи. У складі багато кальцію, фосфору, магнію та цинку. Крім того, є марганець, мідь та залізо.

high-angle-hand-pouring-milk-in-cup_23-2149415050.jpg.jpg

Харчова цінність мигдального молока

У 100 мл мигдалевого напою міститься лише 17 кКал. Частка білків становить 0,64, жирів — 1,51, вуглеводів — 0, 59. Таким чином, молоко з мигдалю можна віднести до дієтичних продуктів, багатих вітамінами та мінералами. Воно допомагає скинути зайву вагу, зміцнити організм, покращити зір, поліпшити роботу серцево-судинної системи.

Які вітаміни є в мигдальному молоці

  • А — 0,02 мг.
  • Е — 24,6 мг.
  • В1 — 0,25 мг.
  • В2 — 0,65 мг.
  • В3 — 6,2 мг.
  • В4 — 52,1 мг.
  • В5 — 0,4 мг.
  • В6 — 0,3 мг.
  • С — 1,5 мг.
  • Мікро- й макроелементи в мигдальному молоці

  • Калій — 748 мг.
  • Кальцій — 273 мг.
  • Магній — 234 мг.
  • Фосфор — 473 мг.
  • Хлор — 39 мг.
  • Сірка — 178 мг.
  • Користь мигдального молока

    Веганське молоко з мигдалів має кілька важливих переваг у порівнянні коров’ячим та козячим. Оскільки воно не містить лактози, то стане чудовою альтернативою тваринного молока для людей з індивідуальною непереносимістю. Крім того, мигдальний напій можна довго зберігати без холодильника.

    bottle-of-milk-with-glass-of-milk-and-bowl-of-almonds-side-view-on-a-white-wooden-and-blue-background_176474-4591.jpg

    Користь для серця

    Оскільки в мигдалі багато натрію, він створює профілактику серцево-судинних захворювань. В продукті немає холестерину та насичених жирів (які теж підвищують рівень холестерину в організмі). Коли холестерин накопичується в судинах, це збільшує ризик розвитку атеросклерозу, інсультів та інфарктів.

    Користь для м'язів

    У 100 грамах мигдального молока міститься 2,5 г протеїну, необхідного для розвитку м’язової тканини та вироблення енергії. Залізо, що міститься в напої, забезпечує насичення тканин киснем, а вітаміни групи В стимулюють ріст та беруть участь у функціях скорочення м’язів.

    Мигдалеве молоко є білковим продуктом, корисним для розвитку м’язів та кісток, тому за відсутності протипоказань та алергічних реакцій його можна давати дітям. Крім того, напій із мигдалю допомагає спортсменам набирати м’язову масу.

    Зменшує ризик розвитку цукрового діабету

    У мигдальному напої — мінімальна кількість вуглеводів на відміну від цільного молока, в якому їх міститься приблизно 12 мг. Загальновідомо, що через вуглеводи підвищується цукор у крові, що зокрема небезпечно для діабетиків. А вживання мигдалевого напою не призводить до стрибків глюкози, тому його можна пити для профілактики діабету.

    organic-almond-milk-and-almonds_53876-18256.jpg

    Покращує зір

    В наш час багато людей працює за комп’ютером та майже всі користуються гаджетами — планшетами та смартфонами. Зазвичай це негативно позначається на функціях зору. Щоб покращити зір та створити профілактику катаракти, необхідно вводити в раціон продукти з високим вмістом ретинолу (вітаміну A). Оскільки молоко мигдальне містить значну кількість ретинолу, його вживання захищає очі від перенапруги та запобігає погіршенню зору.

    Чим корисне мигдальне молоко для жіночого організму

    Альтернативне молоко з мигдалю корисне для жіночої краси та здоров’я. Випиваючи 200 мл напою щоденно, ви забезпечите свій організм вітаміном Е, а також Омега-3, Омега-6 та Омега-9 жирними кислотами, які є важливими антиоксидантами. Речовини з антиоксидантними властивостями ефективно протидіють вільним радикалам та запобігають процесам старіння, захищають шкіру від ультрафіолету та живлять зсередини.

    Користь для чоловіків

    Якщо жінок, у першу чергу, цікавить краса шкіри та волосся, то чоловіки приділяють особливу увагу розвитку м’язів. Завдяки вмісту заліза та вітаміну В2 м’язова тканина отримує необхідну енергію для розвитку, а також кисень під час фізичних навантажень.

    cute-children-eating-cookies-and-drinking-milk_1157-32468.jpg

    Чи корисний напій для дітей?

    Дітям мигдальне молоко теж корисне, оскільки містить багато кальцію та вітамінів групи D. Вміст кальцію складає 273 мг на 100 грамів продукту, що значно більше, ніж у коров’ячому молоці, кефірі, ряжанці чи навіть сирі. Крім того, разом із мигдальним молоком дитина отримує вітамін D, необхідний для засвоєння того самого кальцію.

    Таким чином вживання напою з мигдалю допомагає зміцнити кістки та зуби, а також сприяє зростанню дитячого організму загалом. Оптимальним варіантом для раціону дитини стане чергування мигдального молока з коров’ячим або козячим. Повністю вилучати з меню тваринне молоко не рекомендується, адже воно теж містить корисні речовини, зокрема вітамін С, необхідний для вироблення колагену та забезпечення еластичності сполучної тканини.

    Протипоказання щодо вживання

    Протипоказаннями до вживання мигдалю може бути індивідуальна непереносимість, схильність до алергічної реакції та деякі захворювання ШКТ. Крім того, під час вагітності введення до раціону мигдалевого молока краще узгоджувати з лікарем. Завдяки багатому складу воно може бути дуже корисним, проте в деяких випадках все ж не рекомендується.

    Вигодовувати немовлят мигдалевим молоком однозначно не можна, оскільки в ньому дуже мало вітаміну С, що може призвести до розвитку цинги.