Швидке замовлення
Увійти
0
Гречаний чай Ку Цяо – традиції Китаю і Тибету на вашому столі 11 Березня 2021

Гречаний чай Ку Цяо – традиції Китаю і Тибету на вашому столі

Гречаний чай Ку Цяо

– це не тільки смачний, але ще і корисний напій. Справжня насолода для прихильників здорового способу життя та поціновувачів натуральних продуктів. У час, коли добра половина інгредієнтів кожного другого товару на полицях магазинів штучна, справжню цінність має продукція без ароматизаторів, барвників і консервантів. Про один з таких напоїв ми сьогодні й поговоримо.



Гречаний чай Ку Цяо – традиції Китаю і Тибету на вашому столі

Знайомство з напоєм: що таке гречаний чай і з чого він зроблений

Гречаний чай з чого зроблений?

Історія походження гречаного чаю

Користь і шкода гречаного чаю

Гречаний чай та його користь

Як відрізнити справжній гречаний чай від підробки?

Як заварювати гречаний чай?

Знайомство з напоєм: що таке гречаний чай і з чого він зроблений.

Гречаний чай – це дивовижний напій, знайомий жителям Тибету і Китаю вже майже півтори тисячі років, але в Європі, і Україні зокрема, він лише набирає обертів популярності.

Головна відмінність гречаного чаю – його неповторний смак. У настої ідеально поєднуються нотки шоколаду з вершками, трохи терпкості горіхів з приємним післясмаком злаків. Смак цього чаю справедливо порівнюють із гранолою і вівсяним печивом. Його оксамитовість огортає горло, тому гречаний чай відмінно підходить для осінньо-зимового періоду, а в теплу пору року він відмінно втамовує спрагу, якщо пити в охолодженому вигляді.

Гречаний чай з чого зроблений?

Візуально гречаний чай відрізняється від звичного нам листового чаю і має вигляд гранульованого напою. Кожна така гранула – це зернятко молодої татарської гречки, яка росте тільки в Китаї та Тибеті. Але зерна ці у два рази менші від звичної нам гречки, і вони не такі жорсткі та сухі, а мають більш пористу і ніжну текстуру, тому швидко заварюються і віддають воді набагато більше смаку і корисних речовин, про які ми ще поговоримо трохи згодом.

Історія походження гречаного чаю

Вас напевно вже відвідала думка: чому гречаний чай китайський, якщо гречка в ньому татарська? Більшість дослідників сходяться на думці, що заварювати зерна гречки почали ще в VII столітті, за часів правління династії Тан, і робили це саме жителі Піднебесної.

В писанні "Беньцао ганму", датованому XVI століттям є згадки про Ку Цяо, як про напій, який "надає енергії Ци, врівноважує розум, а також загострює слух і зір". Цей напій уже майже 1500 років є частиною життя тибетських ченців, самураїв і аристократії небесної імперії.

І хоч корисними вважаються всі частини рослини, але вчені того часу визначили, що найбільшу користь мають саме зерна. Сучасні дослідження це підтвердили.

Традиции приготовления остались неизменными и до сегодня:

 ● Зерна гречки збирають, коли вони досягають молочної стиглості;

 ● А потім швидко обсмажують при високій температурі. Виходить щось віддалено схоже на поп-корн.

Згодом татарська гречка стала однією з обов'язкових культур, які вирощували на острові Тайвань, в Південній Кореї і Японії. Але справжнім знаком якості є гречаний чай, вироблений саме в Китаї.

Користь і шкода гречаного чаю

З протипоказань до вживання гречаного чаю виділяють:

● захворювання, що характеризуються підвищеним згортанням крові;

● також не рекомендується в період загострення хронічних недуг травної системи.

Гречаний чай та його користь

Користь гречаного чаю пов'язана з високим вмістом в напої клітковини, рослинного білка і рутина. Останній відноситься флавоноїдів з групи Р-вітамінів. Саме завдяки йому досягається значний позитивний ефект на самопочуття людини.

● Рутин покращує кровообіг шляхом зміцнення стінок судин. Якраз таки цей механізм відповідає за "ясність розуму", зняття втоми та апатії, про яку писали ще півтори тисячі років тому.

● Високий вміст клітковини благотворно впливає на травлення, допомагає ворсинкам кишечника працювати правильно, дбайливо очищаючи їх.

● Комплекс вітаміну РР (нікотинової кислоти), вітамінів групи А, В і Е позитивно впливає на біохімічний склад крові: сприяє зниженню "поганих" жирів крові – ліпопротеїдів низької щільності; нормалізує рівень холестерину. Адже саме вони є основою для утворення тромбів, коронарної хвороби серця та ішемічних інсультів.

Гречаний чай корисний для вживання в будь-якому віці та не має обмеження у вигляді добової норми. Насолоджуйтесь його багатим смаком і ніжним ароматом, допомагайте своєму організму ставати міцніше і стійкіше до виникнення захворювань.

Як відрізнити справжній гречаний чай від підробки?

Справжній гречаний чай має натуральний золотисто-коричневий колір, рівномірний, без занадто світлих або темних вкраплень. Гранули приблизно однакового розміру (у 2 рази менше звичної нам гречки), цільні, злегка розкриті.

Справжній чай гречаний має насичений солодовий аромат і складний багатогранний смак: злегка солодкуватий, що нагадує вівсяне печиво з горішками. Його вершкова м'якість огортає і зігріває. Спробувавши його одного разу, ви напевно закохаєтесь в цей смак, і правильно, адже цей напій дійсно корисний для здоров'я.

Як заварювати гречаний чай?

Заварити гречаний чай легко. Для цього вам знадобиться:

  1. Залити 5 грамів зерен (близько 1 ст ложки) 250 мл гарячої води (не окропу).
  2. Настояти 2-3 хвилини, можна під кришкою.
  3. Насолоджуватися смаком і ароматом, все більше закохуючись в цей напій з кожним новим ковтком.

Гречаний чай не містить кофеїну, тому його можна пити в будь-який час доби. І з цієї ж причини його можна пити навіть вагітним і годуючим жінкам, а також діткам.

Приємного чаювання!